IJskoffie maken als een pro: De cold brew, iced coffee en iced latte

IJskoffie

Zodra de zon zich weer laat zien en de temperatuur stijgt, ruilen we massaal de dampende kop koffie in voor iets koels: ijskoffie. Maar een écht goede ijskoffie maken is een kunst op zich. Misschien heb je het wel eens geprobeerd — je zet koffie, gooit er ijs bij en na een paar minuten heb je vooral een waterig drankje dat smaakt naar koude afwas. Niet echt de dorstlesser waar je op hoopte.

In deze blog nemen we drie populaire ijskoffie-methodes onder de loep: de zachte en geconcentreerde cold brew, de klassieke iced coffee (heet gezet, koud geserveerd) en een versie met melk. Per methode leer je precies hoe je ‘m maakt, welke fouten je moet vermijden en welke koffiebonen het beste tot hun recht komen in de koude bereidingen.

Inhoudsopgave

Cold brew: Zacht, krachtig en ijskoud genieten

Alhoewel de cold brew koffie in 1600 al werd bereid in Japan, is het in veel Europese landen een recente trend. Maar door de zachte en volle smaak, zeker een blijvertje. Het wordt gemaakt door grof gemalen koffie lang te laten trekken in koud water. Omdat er geen hitte aan te pas komt, blijven bittere zuren achterwege en komt een volle, ronde smaak naar voren. Het resultaat is een verfrissende, zachte drank die je puur kunt drinken, maar ook heerlijk combineert met melk of siroop.

Zo maak je het
Voor een goede cold brew heb je vooral tijd en geduld nodig. Meng ongeveer 100 gram grof gemalen koffie met een liter koud, gefilterd water. Roer goed door en laat dit mengsel 12 tot 18 uur in de koelkast trekken. Daarna filter je het met een theedoek of fijne zeef, en voilà: je hebt een rijke, geconcentreerde koffie die dagenlang houdbaar blijft.

Veelgemaakte fouten
De grootste fout? Te fijn malen. Veel mensen gebruiken de maling voor filterkoffie, maar voor cold brew heb je echt grove maling nodig — denk aan grof zeezout. Te fijne maling zorgt voor overextractie, waardoor je drankje bitter wordt. Bovendien is heel fijn gemalen koffie lastig uit het drankje te filteren, dus de kans dat je een laatste slok koffieprut overhoudt is dan vrij groot.

Ook het gebruik van water van slechte kwaliteit doet af aan de smaak: kraanwater met veel kalk of chloor kan een muffe, vlakke ondertoon geven. Gebruik daarom gefilterd water of bronwater als je écht wilt proeven wat je koffiebonen te bieden hebben.

Een andere veelgemaakte fout is het drinken van cold brew “on the rocks” met normale ijsblokjes. Hoewel dit prima werkt, verwatert de smaak na verloop van tijd. De oplossing? Maak koffie-ijsklontjes van je cold brew, zodat het smeltwater je drankje niet verdund maar juist verrijkt.

Welke bonen werken het beste?
Voor de meeste warme koffie soorten worden arabica bonen gebruikt, deels omdat robusta bonen door veel mensen te bitter of zuur worden ervaren. Omdat precies die twee smaken in een cold brew trekking niet doorkomen, zijn robusta bonen bij uitstek geschikt voor een cold brew, omdat ze wel een stevige smaak hebben en zorgen voor een goede cafeïne boost.

Verder werken chocolade- en notentonen erg goed bij een cold brew. Fruitige Ethiopische koffies kunnen verrassend zijn, maar de helderheid van deze bonen komt beter tot z’n recht bij warm gezette filterkoffie.

Klassieke iced coffee: Simpel, maar niet simpel

De klassieke ijskoffie is snel, krachtig en lekker als je ’m goed doet: hete koffie, snel gekoeld over ijs. Toch is dit ook de variant waar het vaak bij misgaat. Het klinkt namelijk makkelijker dan het is.

Zo maak je het
Zet sterke koffie. Echt: sterker dan je gewend bent. Het ijs dat je toevoegt, zal de koffie verdunnen, dus een dubbele dosering is geen overbodige luxe. Laat de koffie even afkoelen voordat je hem over ijs giet, zo voorkom je dat je ijs direct smelt en de koffie misschien toch nog lauw blijft. Je kunt naar smaak melk, gecondenseerde melk of siroop toevoegen.

Veelgemaakte fouten
De grootste fout is dat mensen gewoon een gloeiend hete kop koffie zetten en die over veel ijs gieten. Wat je dan krijgt is een lauw, slap aftreksel van wat ooit een goed idee was. IJs is niet je vijand, maar je moet er wel rekening mee houden dat het smelt én je koffie verdund.

Het probleem hierbij is dat je koffie te heet is en de ijsklontjes te snel smelten. Daardoor heb je geen ijskoude koffie. Je oplossing is om meer ijs toe te voegen, maar daardoor wordt het waterig.

De oplossing is om de koffie eerst wat af te laten koelen, dat kan eventueel in de koelkast. Vervolgens schenk je het over een stuk of 4 ijsklontjes. Zelfs als die helemaal gesmolten zijn, heb je nog een goede kop koffie.

Een andere oplossing is door van te voren koffie-ijsklontjes te maken. Als die smelten, is het extra koffie, dus kun je er zoveel van gebruiken als je wilt. Je moet dan wel een goede balans vinden qua sterkte. Als je de koffie extra sterk hebt gezet, kunnen de koffie-ijsklontjes net teveel zijn. Maar dat is per persoon verschillend.

De juiste bonen?
Voor een iced coffee kun je iets frissere bonen gebruiken dan voor een cold brew. Denk aan licht gebrande bonen met een levendige zuurgraad — bijvoorbeeld een Keniaanse of Colombiaanse arabica met tonen van rood fruit of citrus. Deze zijn wat zurig en dat is net lekker verfrissend voor een koude koffie.

Iced latte of iced cappuccino: Romigheid op z'n best

Waar cold brew draait om zuiverheid en subtiliteit, draait de iced latte om balans tussen espresso en melk. En ja, dit is de favoriet van velen: koel, romig, met of zonder zoet. Of je nu een klassieke latte maakt, een cappuccino met koud melkschuim, of een blend-variant als een slushed latte — deze ijskoffie is misschien wel de meest toegankelijke.

Zo maak je het
Begin met een dubbele shot espresso of een sterke kop koffie. Laat deze kort afkoelen. Vul een glas met ijsblokjes en giet daar eerst de koude melk in, gevolgd door de espresso — zo krijg je die mooie laagjes. Voor een iced cappuccino schuim je de melk op (ja, dat kan ook koud met een elektrische opschuimer of blender) en schep je het schuim er als een wolkje bovenop.

Veelgemaakte fouten
Een veelvoorkomende misser is melk gebruiken direct uit de koelkast zonder het te proeven. Niet elke melksoort werkt goed in koude bereidingen. Magere melk is te waterig en maakt de koffie dus ook waterig, zonder romige smaak. Volle melk of barista-edities van havermelk of amandelmelk geven een rijkere smaak. Ook vergeten veel mensen dat koude melk bitterheid of zuur kan versterken — een scheutje siroop of een beetje vanille kan dan wonderen doen.

Een andere fout is een te slappe espresso. Als je één enkele shot espresso in een groot glas met melk en ijs giet, proef je nauwelijks nog koffie. Zorg daarom altijd voor een dubbele espresso of zelfs een triple als je van intens houdt, of kies voor koffie-ijsklontjes.

De beste bonen?
Hier draait het om balans. Een blend met noten, melkchocolade of karameltonen werkt hier uitstekend. Te fruitige bonen kunnen in combinatie met melk zuur overkomen, wat het idee kan geven dat de melk niet meer goed was. Braziliaanse of Guatemalteekse of medium-dark blends met een zachte body zijn ideaal voor melkbereidingen.

Variaties: Room, ijs en slush

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, zijn er talloze manieren om je ijskoffie te upgraden.

Roomijs in je koffie
Voeg een bolletje vanille- of mokka-ijs toe aan je iced latte of cold brew en je verandert je drankje in een verwenmoment. Een bolletje vanille ijs met een shot esperesso is de bekende Italiaanse affogato, maar je kunt het bijvoorbeeld ook blenden voor een koffie smoothie of milkshake.

Koffie-ijsklontjes
Vries espresso of cold brew in en gebruik deze in plaats van gewoon ijs. Ideaal voor degenen waarvoor koffie nooit sterk genoeg is.

Slushed coffee
Gooi koffie, ijsklontjes en eventueel melk en siroop in de blender en blend tot een slushy textuur. Denk aan een frappuccino-achtige beleving, maar dan homemade.

Epiloog: de perfecte ijskoffie bestaat

De perfecte ijskoffie is niet universeel. Hij is persoonlijk. Of jij nu zweert bij een pure cold brew, houdt van een romige latte met vanillesiroop, of graag een affogato maakt als toetje: de sleutel is balans en aandacht. Kies goede bonen, gebruik vers water, pas je sterkte aan en neem de tijd om te proeven.

Met de tips uit deze blog ben je klaar om elke warme dag verkoelend én smaakvol door te komen. IJskoffie in de hand, zon op je gezicht — en niemand die jou nog waterige koffie aanpraat.

Delen

Meer posts

Koffie leren drinken: Een stappenplan voor beginners

Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld, maar niet iedereen houdt

Wat is biologische, Fairtrade en duurzame koffie? Een gids voor de bewuste koffieconsument

Koffie is voor veel mensen een onmisbare factor in hun dagelijkse leven, en dat

Geïnfuseerde vs. co-gefermenteerde koffie: Wat is het verschil?

Koffie heeft in de laatste jaren een transformatie doorgemaakt. Niet alleen op het gebied

Van onze blog