Inhoudsopgave
De verschillen in smaak van koffie
Bonen verwerking
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus,Maar dat is natuurlijk niet de enige factor die de smaak bepaalt. Het land van herkomst heeft ook een grote invloed. Hetzelfde als bijvoorbeeld met wijn en bier, heb je bepaalde regio’s waar koffiebonen worden verbouwd. Het ene land is bijvoorbeeld zonniger dan het andere land, waardoor de bonen een andere smaak krijgen. Maar ook de manier van verwerken verschilt. In sommige landen wordt alles met de hand gedaan en worden de bonen gedroogd in de zon, terwijl er in andere landen droogmachines gebruikt worden. Wederom, is dit maar één voorbeeld van hoe verschillende manieren van het verwerken van de koffiebonen, ervoor kan zorgen dat de smaak anders is.
Maar dit kan er dus voor zorgen dat de koffie die je bij het ene café drinkt, heel anders smaak dan de koffie bij een ander café, zelfs als je dezelfde soort koffie bestelt. Het is dus eigenlijk altijd een beetje een gok wat voor koffie je krijgt, tenzij je zelf je bonen kunt kiezen of in een land bent waar ze koffie produceren. Dan kun je er wel vrij zeker van zijn dat de koffie redelijk hetzelfde smaakt.
luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Welke koffie kun je bestellen?
Koffie van sterk naar zwak
Ristretto: Dit is het kleinste kopje koffie en het sterkste. Met één slok krijg je een flink geconcentreerde lading cafeïne binnen met een intense, krachtige smaak.
Espresso: Een espresso is niet veel groter dan een ristretto, maar iets minder sterk. Er wordt iets meer water gebruikt, wat onder hoge druk door fijn gemalen koffie wordt geperst. Je kunt het zo drinken, een dubbele espresso bestellen of het gebruiken als basis voor koffievariaties met bijvoorbeeld melk.
Americano: Een espresso met toegevoegd heet water, wat resulteert in een mildere koffie vergeleken met een gewone espresso. Hoe meer water, hoe slapper de koffie.
Macchiato: Nog steeds niet veel groter dan een espresso, maar met een héél klein laagje melkschuim voor een iets subtielere smaak.
Flat White: De flat white is als het ware een dubbele macchiato. Vaak wordt deze gemaakt met een dubbele shot espresso en een klein beetje melkschuim. Het is ontstaan als sterkere tegenhanger van een cappuccino. Alhoewel het eraan ligt waar je je koffie bestelt, want over het toevoegen van melk bestaat nogal een discussie.
Cappuccino: Bij een cappuccino wordt een grotere hoeveelheid melkschuim toegevoegd aan de espresso dan bij de macchiato. Het is nog wel de bedoeling dat het een goede, sterke bak koffie is. In Italië zal je deze zonder toegevoegde melk krijgen. Maar in veel landen wordt cappuccino met melk én schuim gemaakt.
Latte macchiato: De naam zegt het eigenlijk al, dit is een macchiato met melk. Vaak krijg je deze in een groot glas met verschillende laagjes. Een flinke laag melk, dan een laag koffie (espresso) en vervolgens een laag schuim.
Latte: Een koffie met melk. Dit is een americano met warme melk, meestal zonder schuim. Het is dus een stuk minder sterke koffie dan van de latte macchiato en zonder de romige laag van het schuim. Let op met je bestelling, want latte en latte macchiato zijn dus 2 verschillende soorten koffie.
Daarnaast heb je nog allerlei variaties. Denk bijvoorbeeld aan een affogate, een bolletje vanille ijs met een espresso die als dessert wordt aangeboden. De mocha maakt ook een opkomst, waarbij een chocoladesmaak wordt toegevoegd aan de koffie.
De wereld van koffie biedt een overvloed aan keuzes, elk met zijn eigen unieke combinatie van smaken, texturen en aroma’s. Of je nu op zoek bent naar een intense espresso of een weelderige, romige koffiecreatie, er is altijd een koffie die bij je voorkeuren past.