Alles wat je moet weten over koffie

Koffie is niet zonder reden het op één na meest gedronken drankje ter wereld. Maar de meeste koffieliefhebbers zullen hun favoriete manier van koffiedrinken hebben, of hun favoriete smaak kunnen toelichten. Er zijn namelijk nogal wat keuzes als het gaat om koffie, zoals het soort boon, land van herkomst, manier van branden en dan uiteraard nog de manier waarop je je koffiedrinkt. Hier lees je alles over de manier van koffiedrinken.

Inhoudsopgave

De verschillen in smaak van koffie

Koffie begint als een bes die groeit aan koffieplanten en na een lang verwerkingsproces uiteindelijk als geroosterde koffieboon of gemalen koffie die je kunt kopen. Daarbij zijn er ook nog verschillende soorten bonen, die weer hun eigen smaak aan de koffie kunnen geven. De meest gebruikte bonen zijn de arabica bonen en robusta bonen. Hier lees je meer over wat het verschil is tussen de bonen , maar kort samengevat heeft de arabica boon een wat subtielere smaak en lager cafeïne gehalte dan de robusta bonen. De arabica bonen zijn populair in de horeca, omdat het een toegankelijke smaak is die niet snel te sterk is voor gasten. Deze kom je dus waarschijnlijk in vrijwel al je favoriete koffietentjes tegen.

Bonen verwerking

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus,Maar dat is natuurlijk niet de enige factor die de smaak bepaalt. Het land van herkomst heeft ook een grote invloed. Hetzelfde als bijvoorbeeld met wijn en bier, heb je bepaalde regio’s waar koffiebonen worden verbouwd. Het ene land is bijvoorbeeld zonniger dan het andere land, waardoor de bonen een andere smaak krijgen. Maar ook de manier van verwerken verschilt. In sommige landen wordt alles met de hand gedaan en worden de bonen gedroogd in de zon, terwijl er in andere landen droogmachines gebruikt worden. Wederom, is dit maar één voorbeeld van hoe verschillende manieren van het verwerken van de koffiebonen, ervoor kan zorgen dat de smaak anders is.

Maar dit kan er dus voor zorgen dat de koffie die je bij het ene café drinkt, heel anders smaak dan de koffie bij een ander café, zelfs als je dezelfde soort koffie bestelt. Het is dus eigenlijk altijd een beetje een gok wat voor koffie je krijgt, tenzij je zelf je bonen kunt kiezen of in een land bent waar ze koffie produceren. Dan kun je er wel vrij zeker van zijn dat de koffie redelijk hetzelfde smaakt.
luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Welke koffie kun je bestellen?

En als je dan in zo’n café staat, krijg je ook nog eens te maken met een waslijst aan keuzes qua koffievariaties. Van sterk tot een kop met veel melk, er zijn verschillende variaties. Echte koffiekenners zullen je waarschijnlijk vertellen dat je op een bepaald tijdstip moet kiezen voor een specifieke koffiesoort. Of dat bepaalde bonen het beste zijn voor een specifieke koffiesoort. Maar je koffiekeuze moet vooral zijn wat jij lekker vindt natuurlijk. Maar wat zijn nu al die keuzes op het menu?

Koffie van sterk naar zwak

Ristretto: Dit is het kleinste kopje koffie en het sterkste. Met één slok krijg je een flink geconcentreerde lading cafeïne binnen met een intense, krachtige smaak.

Espresso: Een espresso is niet veel groter dan een ristretto, maar iets minder sterk. Er wordt iets meer water gebruikt, wat onder hoge druk door fijn gemalen koffie wordt geperst. Je kunt het zo drinken, een dubbele espresso bestellen of het gebruiken als basis voor koffievariaties met bijvoorbeeld melk.

Americano: Een espresso met toegevoegd heet water, wat resulteert in een mildere koffie vergeleken met een gewone espresso. Hoe meer water, hoe slapper de koffie.

Macchiato: Nog steeds niet veel groter dan een espresso, maar met een héél klein laagje melkschuim voor een iets subtielere smaak.

Flat White: De flat white is als het ware een dubbele macchiato. Vaak wordt deze gemaakt met een dubbele shot espresso en een klein beetje melkschuim. Het is ontstaan als sterkere tegenhanger van een cappuccino. Alhoewel het eraan ligt waar je je koffie bestelt, want over het toevoegen van melk bestaat nogal een discussie.

Cappuccino: Bij een cappuccino wordt een grotere hoeveelheid melkschuim toegevoegd aan de espresso dan bij de macchiato. Het is nog wel de bedoeling dat het een goede, sterke bak koffie is. In Italië zal je deze zonder toegevoegde melk krijgen. Maar in veel landen wordt cappuccino met melk én schuim gemaakt.

Latte macchiato: De naam zegt het eigenlijk al, dit is een macchiato met melk. Vaak krijg je deze in een groot glas met verschillende laagjes. Een flinke laag melk, dan een laag koffie (espresso) en vervolgens een laag schuim.

Latte: Een koffie met melk. Dit is een americano met warme melk, meestal zonder schuim. Het is dus een stuk minder sterke koffie dan van de latte macchiato en zonder de romige laag van het schuim. Let op met je bestelling, want latte en latte macchiato zijn dus 2 verschillende soorten koffie.

Daarnaast heb je nog allerlei variaties. Denk bijvoorbeeld aan een affogate, een bolletje vanille ijs met een espresso die als dessert wordt aangeboden. De mocha maakt ook een opkomst, waarbij een chocoladesmaak wordt toegevoegd aan de koffie.

De wereld van koffie biedt een overvloed aan keuzes, elk met zijn eigen unieke combinatie van smaken, texturen en aroma’s. Of je nu op zoek bent naar een intense espresso of een weelderige, romige koffiecreatie, er is altijd een koffie die bij je voorkeuren past.

Delen

Meer posts

Alhoewel koffie zelf voor veel mensen al hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld een glas

De lente is officieel begonnen en het wordt tijd om uit te kijken naar

Of je nu een fervent koffieliefhebber bent die ’s ochtends niet wakker te krijgen

Van onze blog