De kracht van een goede espresso

Espresso is een van de meest geliefde koffiesoorten ter wereld. Niet alleen als drankje op zich, maar het vormt ook de basis van andere koffiedranken, zoals cappuccino’s, latte macchiatos en gewone macchiato’s. En een goede espresso vraagt om een heel specifiek stappenplan. Volg je dit niet? Dan is het geen espresso. Hier lees je precies hoe je een perfecte espresso maakt, maar ook waar de espresso vandaan komt en waarom vooral Italianen zo’n waarde hechten aan dit kleine drankje. Maar waar komt espresso vandaan en hoe kun je de perfecte espresso maken?

Inhoudsopgave

De geschiedenis van espresso

Espresso heeft zijn oorsprong in Italië en wordt vaak gezien als een Italiaanse uitvinding. De eerste espressomachines werden ontwikkeld aan het begin van de 20e eeuw. In 1884 kreeg Angelo Moriondo uit Turijn een patent voor een stoomkrachtmachine die hij had ontwikkeld om snel een kop goede koffie te zetten. Een baanbrekende uitvinding in de tijd van filterkoffie dat toch altijd een aantal minuten in beslag nam.

De echte doorbraak kwam echter in 1901, toen Luigi Bezzera een machine ontwierp die heet water door fijn gemalen koffie perste. Dit was het eerste systeem dat lijkt op wat we tegenwoordig als espresso machine kennen, zoals je die in elk fatsoenlijk café tegenkomt. Toen uiteraard nog een grovere versie die nog flink was finetuning nodig had tot het ontwikkelde in de machines die we nu hebben. In 1903 werd Bezzera’s patent gekocht door Desiderio Pavoni, die de machine verder ontwikkelde en begon met de productie van commerciële espressomachines.

In de decennia daarna evolueerde de technologie, met verschillende innovaties zoals de toevoeging van een drukventiel en temperatuurregeling. In de jaren ’40 introduceerde Achille Gaggia de moderne espressomachine met een hendel, waarmee een constante druk van ongeveer 9 bar kon worden bereikt. Dit zorgde voor een dikkere crema en een meer geconcentreerde koffie.

Opkomst van cafés

Vanaf de jaren ’50 werd espresso een onderdeel van de Italiaanse koffiecultuur. De eerste cafés opende en een dagelijkse espresso werd een sociaal evenement, waarbij de snelle espresso centraal stond. Vooral dankzij de opkomst van cafés waar mensen samen konden komen voor een kopje koffie en een praatje, werd de espresso ook in andere landen populair. Koffiedrinken werd een sociaal fenomeen, dat wat het vandaag de dag nog steeds is. Omdat dit allemaal begon met de espresso, en Italianen sowieso bekend staan om hun trouw aan tradities, blijven zij dus trots op hun creatie en is de espresso een belangrijk onderdeel van de Italiaanse koffiecultuur.

Stappen om de perfecte espresso te maken

1. Kies de juiste koffiebonen
Het type koffiebonen dat je gebruikt, heeft een grote invloed op de smaak van je espresso. Een espresso boon is langer geroosterd dan de bonen die je gebruikt voor een zwarte koffie, waardoor het z’n sterke, licht bittere smaak krijgt. Uit welk land de bonen komen maakt niet veel uit, maar de branding bepaalt wel of het espressobonen zijn of niet. Een beetje zoals alleen champagne uit de champagne regio die naam mag dragen of feta uit Feta.

2. Maal de bonen vers
Verse koffiebonen geven de beste smaak. Zodra ze ook maar een paar minuten gemalen blijven liggen, verliezen ze aan smaak. Maal de bonen daarom direct voordat je de espresso zet voor de optimale versheid en smaak. De fijnheid van de maling is cruciaal: te grof en de espresso wordt slap, te fijn en hij wordt te bitter. Zoek de juiste balans voor een consistente smaak.

3. Gebruik een goede espressomachine
Een goede espressomachine is een investering, maar essentieel voor een perfecte espresso. De machine moet een constante temperatuur van 90-95 graden Celsius behouden en een druk van ongeveer 9 bar leveren. De kwaliteit van de machine beïnvloedt de extractie en de crema laag.

4. Doseer de Juiste Hoeveelheid Koffie
Voor een enkele espresso heb je exact 7-8 gram gemalen koffie nodig. Voor een dubbele espresso is dit 14-16 gram. Dit moet nauwkeurig worden afgemeten voor consistentie.

5. Koffie aanstampen
Zorg dat je de gemalen koffie goed aanstampt, zodat het water er gebalanceerd doorheen geperst kan worden. Als het niet aangestampt is, kan het veel te waterig worden. Gebruik een stamper om de koffie stevig en gelijkmatig aan te drukken. Zorg ervoor dat de druk gelijk verdeeld is om kanaalvorming te voorkomen, wat resulteert in een onevenwichtige espresso.

6. Zet de espresso
Plaats de filterhouder in de machine en start het zetproces. Ook dit vereist precisie, het water moet namelijk exact 30 seconden door de koffiemaling geperst worden. De meestal machines zijn tegenwoordig automatisch ingesteld op 30 seconden, maar zo niet, moet je dit dus in de gaten houden voor een perfecte espresso.

7. Controleer de crema laag
De crema laag is een teken van een goede espresso. Het moet een dikke, goudbruine laag zijn. Als de crema dun of licht van kleur is, kan dat wijzen op problemen met de maling of extractie.

Tips voor de perfecte espresso

• Temperatuur van de kopjes: Verwarm je espressokopjes voordat je de koffie zet. Dit helpt om de temperatuur van de espresso te behouden. Vaak wordt de bovenkant van je espressomachine warm, wat dus perfect is voor je kopjes.

• Onderhoud van de machine: Houd je espressomachine schoon en goed onderhouden. Regelmatig ontkalken en reinigen verlengt de levensduur van je machine en zorgt voor een betere smaak.
• Experimenteren: Hoewel er richtlijnen zijn, is het maken van de perfecte espresso ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Experimenteer met verschillende bonen en maling om jouw ideale smaak te vinden.

Delen

Meer posts

Koffie is voor velen een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse routine. Als je kijkt

Alhoewel koffie zelf voor veel mensen al hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld een glas

De lente is officieel begonnen en het wordt tijd om uit te kijken naar

Van onze blog