De perfecte mix: koffiesoorten met alcohol

Koffiesoorten met alcohol
Alhoewel koffie zelf voor veel mensen al hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld een glas wijn, is de combinatie van alcohol en koffie er toch één die wat speciale aandacht verdient. De bittere smaak van koffie combineert gewoon zo goed met zoveel verschillende smaken, dat de keuzes eindeloos zijn. Bovendien kun je met warme koffie een soort cocktails maken die ook perfect zijn om op te warmen in de winter. In tegenstelling tot smoothies of cocktails met ijs en koude dranken. Voeg daar een beetje alcohol aan toe, en je hebt het perfecte winter drankje. Hier zijn een aantal van onze favoriete koffiesoorten met alcohol.

Inhoudsopgave

Irish Coffee

Laten we beginnen met een klassieker die voor velen toch favoriet blijft. Ondanks de opkomst van meer koffie en alcohol variaties, blijft de klassieke Irish coffee er één die nooit uit beeld zal verdwijnen. Gemaakt met Ierse whiskey (meestal Jameson), koffie, bruine suiker en een laagje room, is het de perfecte balans tussen sterk, bitter, zoet en romig. De geklopte room laag is uiteraard ook prima te vervangen door een toef slagroom en ook koffie met alleen whiskey is heerlijk voor koude winteravonden.

Espresso Martini

Van één van de oudste klassieke koffie drankjes naar één van de meest recente trends: de espresso martini. Dit is een perfecte mix tussen een klassieke cocktail en je favoriete warme drank. Deze cocktail wordt op kamertemperatuur geserveerd maar is daarmee een heerlijk dessert of een pittige cocktail voor degenen die niet houden van de zoete cocktails die doorgaans op een menukaart staan.

Mexican Coffee

Als je op zoek bent naar iets met een beetje pit, dan is de Mexican Coffee misschien wel iets voor jou. Deze pittige creatie combineert koffie met tequila, koffielikeur, kaneel en soms zelfs een vleugje chilipoeder voor een verrassend warme en pittige smaakervaring. Als de koffie je niet wakker houdt, dan wellicht de tequila en chili wel.

Tia Maria Coffee

De Tia Maria koffie biedt waarschijnlijk de meest klassieke cocktail ervaring van alles op deze lijst. Tia Maria is een zoete koffielikeur met een vanille karamel smaak. Door dit te combineren met koffie krijg je dus een zoete koffiedrank met alcohol. Ideaal voor een koude winteravond en vooral geschikt voor degenen die op zoek zijn naar een cafeïneshot, maar eigenlijk liever voor zoet gaan.

Baileys Coffee

Baileys staat bekend om zijn romige, fluweelzachte textuur en lichtzoete smaken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en kun je deze room likeurs ook in andere merken vinden, met smaken zoals karamel, sinaasappel, appeltaart of chocola om gemakkelijk jouw ideale drankje te maken. Voeg simpelweg een scheut van je favoriete Baileys smaak bij de koffie en geniet van een extra romige warm-makende drank.

Koffie Met Rum

Een eenvoudige maar heerlijke combinatie is koffie met rum. Het beste is om hiervoor donkere rum te gebruiken, dat vaak een krachtigere maar ook wat zoete smaak heeft dan blanke rum. Ook rum komt in allerlei soorten en maten, dus probeer vooral eens je eigen favoriet te combineren met koffie.

Koffie Met Amaretto

Amaretto, een zoete Italiaanse likeur met tonen van amandel en vanille, voegt een heerlijke zoetheid toe aan een kopje verse koffie. De combinatie van de warme, rijke smaak van koffie met de zachte, nootachtige tonen van amaretto zorgt voor een heerlijk winter drankje. De smaken versterken elkaar en dit is een ideale drank voor de liefhebbers van noten en rokerige smaken.

Brandy Alexander Coffee

Brandy Alexander is van zichzelf al een heerlijke romige cocktail, gemaakt van cognac, crème de cacao en room, en door hier koffie aan toe te voegen heb je de perfecte romige koffiedrank. Het is een beetje vergelijkbaar met een Baileys koffie maar omdat de cocktail zelf wordt gemaakt, geeft het een gevoel van luxe en kun je zelf de verhouding tussen alcohol en room bepalen. Heerlijk voor een avondje thuis met vrienden.

Sambuca Espresso

Sambuca is op zichzelf al een unieke likeur die je of wel of niet lekker vindt. Het is gemaakt van anijs en heeft daardoor een intense, kruidige smaak. Iets wat je misschien niet zo snel zou combineren met koffie, maar wat zorgt voor een frisse tropische smaak. Vroeger was het heel gebruikelijk om anijsmelk te drinken op koude dagen, dit zou zelf helpen tegen griep en verkoudheid. Voor een extra kick kun je er dan een shot espresso aan toevoegen voor een perfecte winter drank als je een oppepper nodig hebt.

Kalhua White Russian Coffee

Een variant op de klassieke White Russian-cocktail, Kahlua White Russian Coffee combineert warme koffie met Kahlua en een scheutje wodka, allemaal gemengd met romige melk of room. Het resultaat is een romige, zoete maar sterke cocktail met karamel en vanille smaken. Kalhua is net zoals Tia Maria een koffielikeur en dus ook prima zo met koffie te drinken. Maar juist de combinatie met room en vodka maakt het een heerlijk verwarmende drank.

Delen

Meer posts

De lente is officieel begonnen en het wordt tijd om uit te kijken naar

Of je nu een fervent koffieliefhebber bent die ’s ochtends niet wakker te krijgen

Koffieproeven, ook wel bekend als cupping, is veel meer dan in een café verschillende

Van onze blog