Inhoudsopgave
Ontdekking van de koffieplant
De legende van Kaldi, een herder in het oude Ethiopië, wordt vaak toegeschreven als de ontdekker van koffie. Volgens de overlevering merkte Kaldi op dat zijn geiten energieker werden na het eten van rode bessen van een bepaalde struik. Nieuwsgierig naar het effect, proefde Kaldi zelf de bessen en ontdekte de verkwikkende kracht van koffie. Dit was ergens in de 10e of 11e eeuw en is dus waar de geschiedenis van koffie begint.
Volgens de legende deelde Kaldi zijn bevindingen met een lokale monnik, die bekend was met planten en kruiden. Die besloot er een drankje van te maken, om te onderzoeken was het effect was. Hij ontdekte dat de drank inderdaad meer energie en concentratievermogen gaf, en langzaam verspreidde de koffie zich door Ethiopië.
Het is natuurlijk een legende, maar het klinkt aannemelijk dat er per toeval werd ontdekt dat de plant een oppeppend vermogen had.
Van bes naar boon
Opkomst in de Arabische wereld
Europese reis van koffie
Koffie en de koloniale tijd
Industriële revolutie en grootschalige koffieproductie
Specialiteit- en kwaliteitskoffie
In de tweede helft van de 20e eeuw ontstond een groeiende interesse in kwaliteitskoffie en specialiteiten. Mensen begonnen de unieke smaken van koffie uit verschillende regio’s te waarderen, en er ontstond een beweging naar kleinschalige koffiebranders die zich concentreerden op het ambacht van het roosteren. Je kunt hier vaak zelf je bonen kiezen en veel van deze cafés roosteren hun bonen tegenwoordig zelf.
Daaruit ontstonden uiteindelijk grote koffie ketens zoals Starbucks, die winst zagen in het zwarte goud. Dit kwam de kwaliteit niet ten goede, maar maakte koffie wel definitief een lifestyle met genoeg keuze voor elk type koffieliefhebber.