Een ruimte keuze aan verfrissende zomer koffies

De lente is officieel begonnen en het wordt tijd om uit te kijken naar warme, zonnige dagen op terrasjes. Maar wat doe je met je dagelijkse kop koffie, als het te warm wordt voor warme drankjes? Daar zijn tegenwoordig eindeloos veel oplossingen voor. Elk jaar komen er nieuwe koude koffiesoorten bij, die perfect zijn voor in de zomer. Hier vind je de beste opties, om volgende keer op een terrasje te bestellen of lekker zelf te maken.

Inhoudsopgave

Frappe of ijskoffie

De meeste cafés hebben tegenwoordig een ruim aanbod aan koude koffies. Vaak heet het een ijskoffie of frappe voor een koude cappuccino. Frappe betekent eigenlijk milkshake in het Italiaans, en eigenlijk is het ook een soort koffie milkshake. Deze koude koffies worden op verschillende manieren gemaakt. Je kunt ze krijgen met ijsklontjes, geschaafd ijs of vanille ijs. Het nadeel van een ijskoffie met ijsklontjes is dat de koffie waterig wordt als het ijs smelt. Een ijskoffie met vanille ijs heeft dan weer een romige structuur, maar maakt het eigenlijk meer een frappe dan een koude koffie.

Coldbrew koffie

Coldbrew koffie is één van de laatste trends op koffiegebied, en brengt de kwaliteit van koude koffie naar een nieuw niveau. Coldbrew is echt een speciale manier van koude koffie zetten, in tegenstelling tot ijskoffie waarbij ijs wordt toegevoegd aan hete koffie. Coldbrew wordt op langzame wijze gezet, maar eigenlijk hetzelfde als normale koffie, door gemalen koffie te laten trekken in water. Omdat de smaken van koffie sneller vrijkomen bij warme temperaturen, duurt het langer om de smaak vrij te krijgen wanneer het met koud water wordt gedaan. Hierdoor heb je vaak een dag nodig voor een coldbrew volledig op smaak is, waarna je een heerlijk koude koffie hebt die minder bitter is dan de warme versie.

Tonic espresso

Nog een recente trend is de tonic espresso. Wat, zoals de naam al zegt, een espresso met tonic is. De zoete smaak van tonic is een bijzonder goede combinatie met de bittere smaak van espresso. Om te voorkomen dat de koffie waterig wordt, wordt tonic espresso doorgaans niet met ijs geserveerd. Hierdoor is het de perfecte keuze voor degenen die wel houden van een fris drankje, maar liever niet gaan voor ijskoud. De tonic zorgt voor een verfrissende smaak, ideaal in de zomer.

Koffie ijsjes

Wist je dat je heel gemakkelijk thuis waterijsjes kunt maken? En uiteraard kan dat ook met koffie. Je kunt tegenwoordig overal ijsvormpjes kopen, die je simpelweg vult met afgekoelde koffie en eventueel wat honing of zoetstof om het wat zoeter te maken. Daarna vries je ze voor een paar uur in en heb je heerlijke koffie ijstjes. Koffie op een stokje! Ideaal om af te koelen. Of koop een vormpje voor slushies en maak er toch een drinkbare versie van.

Als alternatief, kun je koffie ijsklontjes maken. Schenk daar warme melk overheen en je hebt een heerlijke zelfgemaakte koude cappuccino. Gebruik hiervoor wat sterk gezette koffie, omdat het invriezen toch zorgt voor wat smaakverlies.

Exotische koffiesoorten

Zomer is ook het perfecte moment om te genieten van koffiesoorten met exotische smaken. Probeer koffie uit Ethiopië met zijn bloemige en fruitige tonen, of de wat zurige koffie uit Kenia. Maak er een cappuccino van met kokosmelk en doe alsof je met een koffie en kokosnoot op een tropisch strand zit.

Koffie milkshakes en smoothies

Koffie combineert verbazingwekkend goed met verschillende ingrediënten, zoals fruit of uiteraard melk. Maak van je ochtend koffie eens een gezonde ochtend smoothie met bosvruchten en melk bijvoorbeeld. Of ga voor een wat minder gezonde milkshake met vanille ijs, chocoladesaus en koffie. De combinaties zijn eindeloos en je kunt shakes altijd volledig aanpassen aan je eigen smaak .

Affogato

Alhoewel een affogato in Italië wordt gegeten als toetje, is het ook een heerlijke snack voor op een warme dag. Een affogato is een bolletje vanille ijs, met een shot espresso er overheen. Zie de espresso als een soort saus, zoals je ook bijvoorbeeld chocoladesaus over je ijs zou doen. Omdat het maar een kleine shot koffie is, smelt het ijs niet, maar krijg je wel de heerlijke koffie smaak bij je bolletje ijs.

Koffie gelato

Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor koffie ijs. De meeste ijssalons hebben koffie als smaak in hun aanbod, waardoor je je koffie shot combineert met een heerlijk verfrissend ijsje.

Warme koffie in de zomer

Toch valt er ook wat voor warme koffie in de zomer te zeggen. Er zijn veel discussies over de effecten die koude dranken op je lichaam hebben, als het buiten warm is. Sommigen geloven dat het juist beter is om warme dranken te drinken, omdat je lichaam dan harder werkt om af te koelen. Terwijl koude dranken je lichaam van slag kunnen maken, want je combineert koud en warm op hetzelfde moment. Daarom zijn er veel culturen waarin juist op warme dagen wordt gekozen voor warme koffie of thee. Dus als jij je koffie het liefst warm hebt, geniet dan lekker van een warm kopje koffie deze zomer!

Delen

Meer posts

Alhoewel koffie zelf voor veel mensen al hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld een glas

Of je nu een fervent koffieliefhebber bent die ’s ochtends niet wakker te krijgen

Koffieproeven, ook wel bekend als cupping, is veel meer dan in een café verschillende

Van onze blog