Een wereld van thee, verschillende soorten

Na koffie en water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Toch is dit drankje soms erg onderschat. In menig café betekent het bestellen van thee dat ze met een theedoos met zakjes aan komen waaruit je kunt kiezen, terwijl er voor koffie een halve menukaart aan keuzes is. Toch zijn er eindeloos veel smaken, die bovendien vaak verschillende gezondheidsvoordelen bezitten. Afkomstig van de bladeren van de Camellia sinensis plant, zijn er talloze variëteiten en soorten thee die elk een unieke ervaring bieden. Duik met ons in de wereld van thee.

Inhoudsopgave

1. Zwarte thee

Zwarte thee is een van de meest geconsumeerde theesoorten ter wereld en staat bekend om zijn volle smaak en robuuste karakter. De bladeren worden blootgesteld aan veel zuurstof, wat resulteert in een diepe donkere kleur en een rijke smaak. Bovendien bevat zwarte thee een redelijke hoeveelheid cafeïne, waardoor het vaak wordt gedronken als alternatief voor koffie. Enkele bekende varianten zijn Darjeeling, Assam en Earl Grey.

2. Groene thee
Groene thee wordt juist met weinig zuurstof gedroogd, waardoor de bladeren mooi groen blijven en de natuurlijke smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Het heeft een frisse en grassige smaak, en wordt vaak gewaardeerd vanwege zijn gezondheidsvoordelen, zoals antioxidanten en polyfenolen. Japanse groene thee zoals Sencha en Matcha en Chinese varianten zoals Longjing zijn populaire keuzes binnen deze categorie.

3. Oolong thee
Oolong thee bevindt zich ergens tussen zwarte en groene thee in, qua verwerking met zuurstof, of oxidatie. Hierdoor biedt het een breed scala aan smaken, variërend van bloemig en fruitig tot nootachtig en geroosterd. Deze complexiteit maakt oolong-thee geliefd onder theeliefhebbers. Tie Guan Yin en Da Hong Pao zijn enkele bekende soorten oolong-thee.

4. Witte thee
Witte thee wordt beschouwd als een van de mildste soorten thee. Hiervoor worden de jongste theeblaadjes gebruikt, die ook nog eens nauwelijks bewerkt worden. Deze blaadjes hebben nog geen sterke smaak en door de lichte verwerking behoudt het zijn natuurlijke zachtheid en subtiele smaken. Silver Needle en White Peony zijn voorbeelden van witte thee.

5. Kruidenthee en infusies
Naast thee afkomstig van de Camellia sinensis plant, bestaan er talloze kruidentheeën en infusies die worden gemaakt van kruiden, specerijen, bloemen en vruchten. Kamille, pepermunt, rooibos en gemberthee zijn enkele voorbeelden van populaire kruidentheeën met hun eigen unieke smaken en gezondheidsvoordelen.

Eindeloze combinaties van thee

Deze theeën zijn de basis, maar je kunt er eindeloos mee combineren. En dit is precies waarom thee zo ondergewaardeerd wordt. De zakjes die je in de supermarkt koopt zijn een simpele versie met vaak lage kwaliteit thee. Verse thee, die los wordt verkocht, kun je op alle mogelijke manieren combineren. Het is niet aan te raden om groene thee en zwarte thee te combineren, maar je kunt bijvoorbeeld wel groene thee combineren met stukjes fruit, zoals citroen of cranberry, waarmee je extra vitamine toevoegt aan je kopje thee.

Het zetten van thee

Misschien is de manier van theezetten de reden dat thee in Nederland minder gewaardeerd wordt dan koffie. De kunst van het zetten van thee is essentieel voor het verkrijgen van de beste smaak. Elke theesoort vereist specifieke zetmethoden, wat kan variëren in watertemperatuur, trektijd en de verhouding tussen thee en water. Als je de thee niet op de juist manier zet, kan het te licht van smaak zijn of juist veel te bitter. Smaken verschillen natuurlijk, maar elke thee heeft wel zo z’n instructies.

In veel andere landen is thee echt een momentje. Denk bijvoorbeeld aan high tea in Engeland of theeceremonies in Japan. Thee staat vaak voor gastvrijheid en het is ontzettend gemakkelijk om een grote pot te zetten voor al je bezoek. Of het nu gaat om een rustgevende kop groene thee in de ochtend of een hartverwarmende pot zwarte thee in de middag, de diversiteit in smaken en aroma’s biedt voor elk wat wils.

Delen

Meer posts

Alhoewel koffie zelf voor veel mensen al hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld een glas

De lente is officieel begonnen en het wordt tijd om uit te kijken naar

Of je nu een fervent koffieliefhebber bent die ’s ochtends niet wakker te krijgen

Van onze blog