Ingrediënten voor 2 kopjes:
1 zakje zwarte thee of 1 eetlepel losse zwarte thee
1 kopje water
1 kopje melk (je kunt ook amandel-, kokos- of havermelk gebruiken voor een veganistische optie)
2 kardemompeulen, gekneusd
2 kruidnagels
1/2 kaneelstokje
1/2 plakje verse gember, fijngesneden
1 eetlepel suiker of naar smaak (optioneel)
Een snufje zwarte peper
Stappen:
Breng het water aan de kook in een pan. Voeg de zwarte thee toe samen met de kardemompeulen, kruidnagels, kaneelstokje, gember en zwarte peper. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed worden opgenomen door het water.
Giet de melk in de pan bij het gekruide water en breng het geheel opnieuw aan de kook. Roer af en toe om te voorkomen dat de melk aanbrandt.
Als je een zoetere chai latte wilt, kun je suiker toevoegen aan het kokende mengsel. Zorg ervoor dat het drankje nog doorkookt, anders lost de suiker niet goed op en houd je suikerkorrels over. Roer goed totdat de suiker is opgelost.
Zodra het mengsel goed is gekookt en alle smaken goed vermengd zijn, haal je de pan van het vuur en zeef je de chai latte om de kruiden en theeblaadjes te verwijderen. Giet de chai latte in kopjes en geniet ervan!
Mix it up
Een van de beste dingen aan het maken van je eigen chai latte is de mogelijkheid om het recept aan te passen naar jouw smaak. Of je nu extra kaneel toevoegt, een vleugje vanille of zelfs een scheutje honing, jouw chai latte kan helemaal op maat gemaakt worden. Sterker nog, met de populariteit van de chai latte zijn er al vele verschillende versies op de markt bijgekomen, en je kunt ze allemaal zelf thuis maken. Hier enkele ideeën om dit basisrecept voor chai latte aan te passen naar jouw voorkeur.
1. Kruidige chai latte:
Verrijk je chai latte met extra kruiden voor een intense smaak. Voeg een snufje gemalen nootmuskaat, een steranijs of zelfs een paar venkelzaadjes toe voor een extra aromatische twist.
2. Honing vanille chai latte:
Vervang de suiker door honing voor een natuurlijke zoetheid. Voeg ook een vleugje vanille-extract toe voor een zachtere, romige smaak.
3. Pompoen chai latte:
De “pumpkin spice latte” is inmiddels een begrip in de herfst. Ook deze kun je zelf maken. Vreemd genoeg, zit hier helemaal geen pompoen doorheen. Je voegt er kruiden aan toe zoals kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel. Je kunt het uiteraard wel proberen met pompoen zelf. Als je de pompoen erin laat, is het meer als een warme smoothie. Je kunt ook een stukje pompoen mee koken en eruit zeven, dan krijg je echt de smaak van pompoen in je chai latte.
4. Chai latte met gecondenseerde melk:
Hou je van zoet en romig? Kies dan voor gecondenseerde melk, in plaats van koemelk of plantaardige alternatieven. Gecondenseerde melk is van zichzelf erg dik en heel zoet. Dit zorgt nog veel meer voor dat comfort gevoel, maar is echt alleen aan te raden voor zoetekauwen.
5. IJskoude chai latte:
Ondanks dat chai latte over het algemeen juist gezien wordt als een verwarmend comfort drankje in de koude maanden, is het zeker ook in de zomer te drinken als een ijs versie. Maak een grote hoeveelheid, zet het in een fles in de koelkast en geniet ervan met een paar ijsklontjes en een toefje slagroom.
6. Chai latte met espresso:
En alhoewel een chai latte dus juist een thee alternatief is voor degenen die geen koffiedrinken en wel een lekker warm drankje zoeken, kun je er absoluut ook koffie aan toevoegen. Wij snappen namelijk heel goed dat koffiedrinkers jaloers zijn op de heerlijke kruidige smaak van chai latte. Dus voor die extra kick, voeg je er simpelweg een shot espresso aan toe voor een “dirty chai”.