Inhoudsopgave
Het Begin: De Koffiebes
Oogsten van de koffiebessen
Verwerking van de koffiebessen
De koffiebes zit in een schilletje, waardoor ze na de oogst een verwerkingsproces ondergaan om de koffiebonen te scheiden van de vruchtvlees en de schil. Er zijn over het algemeen twee belangrijke methoden om dit te doen: de natte methode en de droge methode.
Natte Methode: Bij deze methode worden de koffiebessen eerst gewassen om de buitenste pulp te verwijderen. De bessen worden in water gelegd, waardoor het rijpe vruchtvlees van de bonen wordt losgeweekt. Vervolgens worden de bonen gedroogd in de zon of in speciale droogmachines. Na het drogen wordt de buitenste harde schil van de bonen verwijdert, waardoor je een zogenaamde “groene koffieboon” overhoudt.
Droge Methode: Bij de droge methode wordt het weken overgeslagen en worden de bessen direct te drogen gelegd. Gedurende dit proces drogen de vruchten in hun geheel, waardoor het natuurlijke fermentatieproces in de bessen ervoor zorgt dat het vruchtvlees en de schil krimpen en gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Nadat de bessen volledig zijn opgedroogd, worden de bonen gescheiden van het resterende fruit.
Beide methoden hebben invloed op de smaak en het karakter van de uiteindelijke koffie. De natte methode wordt vaak geassocieerd met koffiesoorten die een schone, heldere smaak en hogere zuurgraad hebben, terwijl de droge methode kan leiden tot koffiesoorten met een vollere, natuurlijk zoetere smaak.
Het branden van de koffiebonen
Na het verwerken van de bonen is het tijd voor het branden. Eigenlijk is dit pas waar de koffie echt z’n smaak krijgt. De groene, binnenste vruchten zijn namelijk vrij smakeloos. De zoete smaak van de koffiebes komt van de schil, en die is er dus bij de verwerking afgehaald. Maar die smakeloze boon geeft daarom juist zoveel mogelijkheden, en juist daardoor heb je zoveel verschillende smaken koffie. De duur en temperatuur van het branden beïnvloeden de smaak en aroma van de koffie. Dit proces is dus verschillend per koffieplantage, en soms hebben zelfs koffieplantages verschillende soorten bonen. Dat zijn dan dus bonen die op verschillende wijze gebrand zijn en daardoor een andere smaak krijgen.
Vaak hebben bonen uit een bepaald land een specifieke smaak, omdat er toch richtlijnen zijn voor het brandingsproces in een bepaald gebied. Bij koffiespeciaalzaken kun je dan weer allerlei combinaties kopen, waarbij bonen vanuit verschillende gebieden en landen bij elkaar gevoegd worden voor gebalanceerde smaakcombinaties.