Koffieproductie: van koffiebes tot koffieboon

Na water is koffie het meest gedronken drankje ter wereld. Met maar liefst 400 miljard kopjes per dag. Maar voordat jij ’s ochtends van een heerlijke verse kop koffie kunt genieten, gaat er een heel proces aan vooraf. Voordat de koffiebonen bij ons in de winkels liggen, moet er van alles gebeuren om het de heerlijke smaak te kunnen geven. Laten we eens dieper duiken in het intrigerende proces van koffieproductie, van koffiebes tot heerlijk kopje koffie.

Inhoudsopgave

Het Begin: De Koffiebes

Elke kop koffie begint met de koffiebes. Koffie groeit aan struiken die bekendstaan als “Coffea”. De meest voorkomende koffiesoorten zijn Arabica en Robusta . De koffiebes, die eruitziet als een kleine rode vrucht, groeit in clusters en bevat doorgaans twee zaden: de koffiebonen. Maar wist je dat koffiebessen eigenlijk vruchten zijn, die ook als vrucht gegeten kunnen worden? Ze hebben een zoete, sappige pulp die vaak wordt gegeten in de regio’s waar koffie wordt verbouwd.

Oogsten van de koffiebessen

De oogst van koffiebessen is een arbeidsintensief proces dat meestal met de hand wordt gedaan. Net zoals bij alle oogst, zijn er altijd vruchten die nog niet rijp zijn en vruchten die juist veel sneller rijp zijn geworden en nu niet meer lekker zijn. Plukkers selecteren zorgvuldig welke bessen wel en niet goed zijn voor de oogst en laten de rest liggen. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen wordt dit dus met de hand gedaan, om te voorkomen dat de onrijpe bessen mee gaan in het verdere koffieproductie proces.

Verwerking van de koffiebessen

De koffiebes zit in een schilletje, waardoor ze na de oogst een verwerkingsproces ondergaan om de koffiebonen te scheiden van de vruchtvlees en de schil. Er zijn over het algemeen twee belangrijke methoden om dit te doen: de natte methode en de droge methode.

Natte Methode: Bij deze methode worden de koffiebessen eerst gewassen om de buitenste pulp te verwijderen. De bessen worden in water gelegd, waardoor het rijpe vruchtvlees van de bonen wordt losgeweekt. Vervolgens worden de bonen gedroogd in de zon of in speciale droogmachines. Na het drogen wordt de buitenste harde schil van de bonen verwijdert, waardoor je een zogenaamde “groene koffieboon” overhoudt.

Droge Methode: Bij de droge methode wordt het weken overgeslagen en worden de bessen direct te drogen gelegd. Gedurende dit proces drogen de vruchten in hun geheel, waardoor het natuurlijke fermentatieproces in de bessen ervoor zorgt dat het vruchtvlees en de schil krimpen en gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Nadat de bessen volledig zijn opgedroogd, worden de bonen gescheiden van het resterende fruit.

Beide methoden hebben invloed op de smaak en het karakter van de uiteindelijke koffie. De natte methode wordt vaak geassocieerd met koffiesoorten die een schone, heldere smaak en hogere zuurgraad hebben, terwijl de droge methode kan leiden tot koffiesoorten met een vollere, natuurlijk zoetere smaak.

Het branden van de koffiebonen

Na het verwerken van de bonen is het tijd voor het branden. Eigenlijk is dit pas waar de koffie echt z’n smaak krijgt. De groene, binnenste vruchten zijn namelijk vrij smakeloos. De zoete smaak van de koffiebes komt van de schil, en die is er dus bij de verwerking afgehaald. Maar die smakeloze boon geeft daarom juist zoveel mogelijkheden, en juist daardoor heb je zoveel verschillende smaken koffie. De duur en temperatuur van het branden beïnvloeden de smaak en aroma van de koffie. Dit proces is dus verschillend per koffieplantage, en soms hebben zelfs koffieplantages verschillende soorten bonen. Dat zijn dan dus bonen die op verschillende wijze gebrand zijn en daardoor een andere smaak krijgen.

Vaak hebben bonen uit een bepaald land een specifieke smaak, omdat er toch richtlijnen zijn voor het brandingsproces in een bepaald gebied. Bij koffiespeciaalzaken kun je dan weer allerlei combinaties kopen, waarbij bonen vanuit verschillende gebieden en landen bij elkaar gevoegd worden voor gebalanceerde smaakcombinaties.

Malen en zetten

En daarmee zijn we dus bij de laatste stap van het koffieproces; jouw aankoop. Of je nu gaat voor een simpel zakje koffie uit de supermarkt of een specifieke selectie van een koffiespeciaalzaak, elke koffieboon heeft hetzelfde proces doorgemaakt en een flinke weg afgelegd naar Nederland. Je kunt zelf bonen kopen en malen, of kant en klare gemalen koffie kopen. Net afhankelijk van je eigen koffiemachine en voorkeur. Sommigen zeggen dat de koffie lekkerder is als je het vers maalt. Dus zelfs als je een ouderwets filterkoffie apparaat hebt of een French press, kun je kiezen voor bonen die je zelf maalt. Luxere koffiezetapparaten hebben vaak een bonen maalsysteem ingebouwd, precies voor die reden. Maar uiteindelijk is een lekkere kop koffie ook heel erg smaak afhankelijk. Gelukkig is er meer dan genoeg keuze!  

Delen

Meer posts

Koffie. Voor veel mensen is het niet zomaar een drankje; het is een levenslijn,

Zet die dampende mok maar even aan de kant – deze zomer gaan we

Geen enkel seizoen brengt zoveel specifieke smaken met zich mee als de herfst. Terwijl

Van onze blog