Koffievariaties: onverwacht lekkere combinaties

De meeste koffieliefhebbers weten inmiddels hun weg wel te vinden in het brede koffieaanbod. Van espresso’s tot latte’s zijn er al een hoop variaties om uit te kiezen. Toch zijn er nog een hele hoop koffievariaties waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Er komen telkens nieuwe creaties bij, van ijskoffies tot bijzondere combinaties met frisdrank of alcohol. Hier vind je een lijstje van koffievariaties die volgens ons het proeven waard zijn.

Inhoudsopgave

Tonic espresso

We beginnen met een moderne klassieker – Tonic Espresso. Deze verfrissende twist op traditionele espresso combineert een shot espresso met bruisend tonic water. Je verwacht misschien dat dit extra bitter wordt, maar het de zoete smaak van de frisdrank zorgt juist voor een goede balans tussen bittere koffie en zoete frisdrank. Waardoor deze koffievariatie heerlijk verfrissend is in de zomer.

Affogato

Een dessert en koffie in één, affogato is een heerlijke traktatie die perfect is voor liefhebbers van zowel koffie als zoetigheden. Dit Italiaanse dessert combineert een shot espresso met een bolletje vanille-ijs, waarbij de warme espresso langzaam het ijs doordrenkt, resulterend in een heerlijke mix van warm en koud, bitter en zoet. Dit klinkt misschien verdacht veel als een ijskoffie, maar je moet het eigenlijk zien als gelato met koffiesaus. De kleine shot espresso is niet genoeg om er een drankje van te maken, waardoor het echt een ijs toetje blijft.

Cold Brew

Een nieuwe favoriet onder koffieliefhebbers. Voor degenen die wel een koude koffie willen in de zomer, maar er niet in koffie kwaliteit op achteruit willen gaan. Daar waar ijskoffies vaak waterig worden of zoet wanneer er vanille-ijs wordt gebruikt, is een cold brew echt koude koffie. De koffie wordt maar liefst 12-24 uur getrokken in koud water. Het resultaat is een zachte drank met een laag zuurgraad en subtiele smaaktonen, perfect voor warme zomerdagen of wanneer je op zoek bent naar een verfrissende oppepper.

Espresso Martini

Voor de late koffiedrinkers is er de espresso martini, een heerlijke cocktail met koffie. Deze cocktail combineert een shot espresso met wodka, koffielikeur en een vleugje suikersiroop, waardoor je een heerlijke, licht zoete drank krijgt die perfect is voor een avondje uit of een speciale gelegenheid. De cocktail is bij lange na niet zo zoet als de meeste cocktails en daardoor ideaal voor degenen die liever een wat pittigere cocktail drinken.

Turkish Coffee

Een traditionele bereiding met een rijke geschiedenis, Turkse koffie is een aromatische en intense drank die wordt gemaakt door fijn gemalen koffie en water te koken in een cezve, een speciale koperen pot. De drank wordt opgewarmd in een berg heet zand. In Turkije vind je dit op toeristische plekken vaak bij de tafel, waarbij de koffie voor je neus wordt klaargemaakt. Het wordt geserveerd in kleine kopjes en heeft een unieke, wat korrelige smaak.

Vietnamese Iced Coffee

Vietnamese koffie staat bekend om de sterke smaak, dit komt omdat ze vooral robusto koffiebonen gebruiken . Hierdoor wordt het (vooral voor toeristen) vaak gecombineerd met een zoetmaker. Dit kan gecondenseerde melk zijn, maar in de zomer vind je allerlei soorten ijskoffie in Vietnam. Hiervoor wordt een sterke shot koffie over een bolletje ijs gegoten. Dit kan vanille-ijs zijn, maar ook bijvoorbeeld kokosijs voor een tropische smaak.

Café Cubano

Een traditionele koffiedrank uit Cuba, Café Cubano is een krachtige en zoete espresso die wordt bereid door suiker toe te voegen aan de gemalen koffie voordat het water erdoor wordt geperst. Het resultaat is een intense en geconcentreerde koffie met een rijke caramelachtige smaak.

Dirty Chai Latte

Een chai latte wordt vaak gezien als koffie, maar er zit normaal gesproken geen druppel koffie in. Sterker nog, “chai” betekent “thee” in het Chinees. Voor degenen die wel van de kruidige smaak van de chai houden, maar toch liever koffiedrinken, is de dirty chai latte uitgevonden. Deze combineert een traditionele Chai Latte met een shot espresso. Zo krijg je heerlijke smaken van een chai latte, en een shot cafeïne in één.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de heerlijke combinaties die er mogelijk zijn met koffie. Het zullen zeker ook niet de laatste combinaties zijn, want er komt bijna elk jaar wel een nieuwe koffietrend op de markt. Wij zijn benieuw wat ons verder nog te wachten staat.

Delen

Meer posts

Alhoewel koffie zelf voor veel mensen al hetzelfde gevoel geeft als bijvoorbeeld een glas

De lente is officieel begonnen en het wordt tijd om uit te kijken naar

Of je nu een fervent koffieliefhebber bent die ’s ochtends niet wakker te krijgen

Van onze blog